Teambuilding: 17 ideeën voor teamuitjes van high end tot no budget

04/01/2023

Een goed en origineel teamuitje bedenken kan een uitdaging zijn. Wat is nou leuk voor iedereen? Wat past binnen budget? Het vraagt wat organiseerskills, maar een teambuilding activiteit is om meerdere redenen een goed idee. Het is – uiteraard – goed voor teambuilding, maar het is ook een leuke manier om je team te laten merken dat je ze waardeert en dankbaar bent. Als er veel wordt thuisgewerkt, is het een mooi moment om elkaar weer eens te zien.

 

Om de uitdaging wat kleiner te maken vind je hieronder 17 originele ideeën voor een leuk teamuitje. Daarbij heb ik rekening gehouden met ieder budget: groot, gemiddeld of klein. Zelfs als je geen budget hebt!

 

Deze teamuitjes zijn leuk voor iedereen, maar probeer iets te kiezen dat past bij jouw bedrijf. Verlies je niet te veel in de druk van buitenaf. Soms is een dinertje gewoon waar je team het meest blij van wordt. Dan is dat precies wat jullie moeten gaan doen.

 

Teambuilding activiteiten met een groot budget per persoon (>€70)

 

Dinertrein met uitzicht op het Hollandse landschap

Een hele unieke ervaring: de dinertrein. 4-gangen dineren in een 65-jaar oude locomotief terwijl je geniet van het Nederlandse landschap. Tijdens een 3-uur durende rit word je bediend en wordt er voor je gekookt door een chef. Dus gezellig met elkaar kletsen terwijl je kunt genieten van de omgeving en op je wenken bediend wordt! Je vindt het allemaal bij de dinertrein.

 

Pokerboot

Het lijkt het trend te zijn om doodnormale activiteiten te verplaatsen naar een bewegende locatie, maar poker op een boot is echt een bijzondere ervaring! Op een boot een potje poker spelen, terwijl je geniet van de omgeving. Dat klinkt toch behoorlijk high end of niet?

 

Huur een schip af

Op het water zijn heeft toch altijd iets magisch. Met zijn allen een boottocht maken is leuk, maar een schip afhuren voor een geweldige tocht op open zee is helemaal fantastisch. Wil je het helemaal extra maken, voeg er dan een overnachting aan toe of maak een tocht naar het buitenland.

Diner van een privé chef met chauffeur

Ik heb bij een bedrijf gewerkt dat ieder jaar een chef inhuurde om op kantoor te komen koken. Het was rond kerst en iedereen trok zijn/haar mooiste outfit aan. Ik vond dat altijd erg leuk en het was ook prettig dat het in een eigen omgeving was. Ochtendje werken en rond het middaguur aan tafel plaatsnemen.

Omdat zo’n chic diner altijd met veel wijn gepaard gaat, kun je voor je personeel dat met de auto komt een chauffeur regelen. Bijvoorbeeld een studentchauffeur die in jouw auto rijdt en teruggaat met het OV (of opgehaald wordt).

 

Extra posh én voor de durfallen: luchtballon diner

Oké, dus je bevindt je op grote hoogte waardoor je spectaculaire uitzichten hebt én je hebt een privé diner dat wordt geprepareerd door een sterwaardige chef. Over posh gesproken. Met een luchtballon diner weet je zeker dat je je medewerkers een onvergetelijke ervaring geeft!

Goed om op te letten: deze activiteit is alleen geschikt voor kleine groepen (tot 10 man)

 

Teambuilding activiteiten met een gemiddeld budget per persoon (€ 30–70)

Virtual Reality sporten of belevenissen

Ook wel: de sport van de toekomst. Want tegenwoordig ga je niet een potje trefballen, nee, je gaat hado-ballen. Energieballen, verschijnende schilden, gillend publiek. Het hoort er allemaal bij en daarom is het behoorlijk intensief. Er is een ook rustigere optie: X-cube. Dat is een concept waar je allerlei verschillende belevingen kunt doen. Denk aan het oplossen van een moord, het kraken van een bankkluis of het ontmantelen van een bom.

 

Door middel van VR techniek lijkt het of je in een andere wereld speelt. Het is enorm innovatie en daarom snel een hit!

X-cube

Hado sports

 

Hilarische activiteiten

Past het bij je bedrijf om eens lekker gek te doen met z’n allen? Denk dan eens aan een hilarische activiteit zoals sumo worstelen of een wipe out parcours.

 

MVO proof: plastic vissen

We weten allemaal dat er enorm veel zooi in het water terecht komt. Zowel in de zee als in sloten of grachten. We weten ook dat dit niet het beste effect op de organismen in het water heeft. Daarom zijn er slimme bedrijven die met een oplossing gekomen zijn. Zij hebben een leuke activiteit, namelijk varen, gecombineerd met het opvissen van plastic. Maak er een wedstrijdje van en je hebt een leuk teamuitje! Kijk bijvoorbeeld eens bij Plastic Whale

Tegenwoordig heb je hier ook variaties op, bijvoorbeeld plastic vissen op een sub.

Buiten dat dit een heel milieubewust uitje is, is het ook verbazingwekkend leuk!

 

Een originele proeverij

We kennen allemaal de bierproeverij of de high wine. Misschien is er binnen jouw bedrijf een drankje of hapje waar jullie allemaal gek op zijn. Originele proeverijen zijn bijvoorbeeld een high gin-tonic of een high cocktail. Maar je zou natuurlijk bijvoorbeeld een avocadoproeverij kunnen doen als dat product extreem populair is aan de lunchtafel.

 

Op een tuk tuk door Amsterdam

Op een originele manier de stad ontdekken? Probeer het eens met een tuk tuk!

Teambuilding activiteiten met een klein budget per persoon (< € 30)

 

Een originele proeverij – budget versie

De budget versie van de proeverij activiteit die ik hierboven besprak is er een die je zelf samenstelt. Je kunt natuurlijk zelf een paar (virgin) cocktails in elkaar zetten of een paar wijnen uitkiezen. Zet wat hartige hapjes op tafel en je hebt een geweldige activiteit!

 

Glow in the dark minigolf

Minigolf is eigenlijk altijd leuk, maar deze versie is net weer even anders. Je speelt in een donkere ruimte waar je om je heen opgelichte objecten ziet. Heel futuristisch!

 

Een fietscafé

Waarschijnlijk ken je ze wel: de bierfietsen. Eigenlijk een rijdende kroeg waarbij je zelf de motor bent. Natuurlijk ook heel leuk met andere dranken dan alleen bier. De fietsen kun je bij sommige bedrijven naar je toe laten bezorgen waardoor je niet ver hoeft te reizen. Omdat je je eigen organisator bent, valt de prijs per persoon ook reuze mee.

 

Buffet

Het kan zijn dat een diner met zijn allen net boven budget is. Met een voorgerecht of dessert en drinken ben je al snel 35 euro of meer per persoon kwijt. Een leuke optie is om een buffet op kantoor te organiseren. Je betaalt dan minder per persoon en kunt zelf het drinken verzorgen. Een etentje in een eigen omgeving zorgt er bovendien voor dat iedereen zich snel op zijn gemak voelt. Dubbel win!

 

Teambuilding activiteiten zonder budget

 

Bring your own high tea of tapas

Het kan zijn dat je als bedrijf graag iets wilt doen met het team, maar een heel slecht jaar hebt gedraaid of over het algemeen krappe marges draait. Dan kun je alsnog iets leuks organiseren door je personeel om hulp te vragen. Organiseer bijvoorbeeld een high tea of tapas avond waarbij iedereen een hapje meeneemt. Je hoeft dan alleen de locatie en het drinken te organiseren.

Vraagkaarten voor interessante gesprekken

Een gesprek op gang brengen kan lastig zijn. Ik werk zelf graag met kaartjes omdat daar vragen op staan die een interessant gesprek opwekken. Je hebt ze ook voor de professionele sfeer. Zo leer je elkaar beter kennen en heb je een leuke tijd.

 

30 seconds met werkgerelateerde kaartjes

30 seconds, maar dan met een persoonlijke twist. Je kunt de spullen van het gewone spel gebruiken, maar kaartjes maken die gerelateerd zijn aan jullie bedrijf. Schrijf je klanten op, je personeel, kenmerkende termen, theorieën, vakgenoten, etc. Iedereen kan meedoen en je hebt éxtra veel lol!

 

Hoe weet je of je team erop zit te wachten?

Simpel: leg een polletje voor! Het wordt altijd gewaardeerd als je de input van medewerkers meeneemt. Door ze gewoon te vragen wat hen leuk lijkt weet je zeker dat iedereen er plezier in zal hebben.

Dit artikel is geschreven door Sofie van Gorkum, eigenaar en consultant bij BUILDR. 

BUILDR is een personeelsmanagement consultancy. Wij helpen MKB-bedrijven bij de uitdagingen die het managen van personeel met zich meebrengt. Met aandacht en strategie zorgen wij voor optimale condities in en rondom het team.

Loop jij tegen vergelijkbare uitdagingen aan of vind je het een interessant onderwerp en zou je even willen sparren? Ik help je graag verder!

Gerelateerde artikelen

De toekomst van HR: trends en ontwikkelingen voor 2023

De toekomst van HR: trends en ontwikkelingen voor 2023

De afgelopen jaren heeft de arbeidsmarkt zich snel ontwikkeld. Werknemers hebben nieuwe behoeften en werkgevers moeten zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? In deze blog bespreek ik enkele van de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor 2023 en hoe je hierop kunt inspelen.

Lees meer
Leer van je fouten: hoe exitgesprekken bijdragen aan de groei van je bedrijf

Leer van je fouten: hoe exitgesprekken bijdragen aan de groei van je bedrijf

Exitgesprekken zijn een belangrijk onderdeel van het personeelsmanagement. Ze bieden de mogelijkheid om de redenen te achterhalen waarom een werknemer besluit het bedrijf te verlaten, en om eventuele problemen of knelpunten aan te pakken. Hierdoor kun je als ondernemer leren van je fouten en je verbeteren, zowel voor de huidige als toekomstige werknemers. Zo dragen werknemers die je verlaten bij aan een afname van je personeelsverloop!

Lees in dit artikel hoe je een exitgesprek voert, wie dat moet doen en wat je kunt bespreken. Verder omschrijf ik wat er moet gebeuren na een exitgesprek.

Lees meer